Önértékelés, önbecsülés, önismeret

2023.01.24. | Szombati Orsolya

 “Minden ember érteni akarja az életét, önmagát és a másik embert." 

- ez a kijelentés Orvos-Tóth Noémitől hangzott el, Friderikusz Sándor és Geszti Péter közös Podcastjában, a Geszti+-ban, amelynek 3. epizódja a napokban jelent meg.

Érdemes követni Geszti Péter beszélgetéseit a Friderikusz Podcaston.

Egy motivációs bomba, egy kincsesbánya eddig minden része ennek a podcastnak. Hol megerősít, hol arcul csap. Megnevettet az őszinte öniróniájával és megöbbent a vendégül hívott emberek személyes történeteivel. Egyet garantálok: Olyan izgalmasak ezek a beszélgetések, hogy ha hallgatod, nem tudod majd leállítani. Rengeteg dolgot fogsz belőle tanulni. Mások történeteiből a világról és önmagadról is.

Első rész: Ki vagyok én?

Második rész: Sorsunk alakulása

Harmadik rész: Önértékelés, önbecsülés (52:40-től Kozma-Vízkeleti Dániel - az agyam felrobbant ettől a beszélgetéstől!)

Ostoba, korlátozó hiedelmeink

A harmadik részben többek között arról volt szó, hogy miért szükségszerű szembenézni önmagunkkal. Hogy a férfiak nagy része az empátiáról miért gondolja azt, hogy az a gyengeség jele. Hogy hogyan címkézzük a kudarc és a siker fogalmait, és hogyan kell „szöktetni magunkat", ha beszorulunk a sikertelenségbe.

Ebben az interjúban hangozott el az is, hogy sokan 3 korlát mentén élik az életüket, és csak akkor van esély bármilyen pozitív változásra az életükben, ha ezekkel képesek leszámolni. Ezek a korlátok a következők:

1. Nekem mindig igazam van, a másik a hülye.

2. Én vagyok a hülye, másoknak van igazuk.

3. Én már készen vagyok, nekem nem kell változnom.

Aztán egyszer csak jön egy krízis, és rájövünk, hogy biza' elég nagy slamasztikában vagyunk. Hogy muszáj valamit változtatni, mert ahogy eddig volt, az megfeneklett. Zsákutcába kerültünk, és ahogy most van, az nem mehet tovább. Változásra van szükség.

A krízis amúgy egy görög eredetű szó, és a jelentése az, hogy: döntés, fordulat, lehetőség. Egy markáns jel arra, hogy az életünket most más irányba terelhetjük. És ha így tekintünk rá, akkor talán már nem is tűnik annyira rémisztőnek. Az interjúban elhangzott az is, hogy a változás mindig BELÜL kell, hogy kezdődjön. Önmagunkban. Belül kell rendet tenni. 

A krízisből való kilábalás első lépése tehát az, hogy megismerjük magunkat.

Tisztába kerülünk ez erősségeinkkel és a korlátainkkal. Felismerjük, merre célszerű haladnunk az életünkben, a sorsunkban, és merre nem. (Mert ha csakazértis arra megyünk, megint zsákutcába kerülünk). 

Gondolhatod, milyen iramban szökött fel a pulzusom kábé 200-ra, amikor ezeket a szavakat hallottam!

A 2000-es évek elején volt egy érdekes kutatás, amelyet az Egon Zehnder International végezett. Az 5 földrész 515 legsikeresebb vezetőit vizsgálták, azt kutatva, hogy vajon mi lehet a sikerük titka. Miben hasonlítanak? Meglepő módon a titok nem az IQ szintjük volt, és nem is az, hogy mennyire voltak szakmailag topon, mennyi tapasztalatuk volt, hány nyelvet beszéltek, vagy hány diplomával rendelkeztek.

Az egyetlen közös dolog az volt bennük, hogy mindannyian kimagasló EQ-val, azaz nagyon magas érzelmi intelligenciával rendelkeztek.

A Carnegie Institute of Technology kutatása 15 évvel később ugyanerre jutott: az, hogy pénzügyileg is sikeresek leszünk-e az életben 85%-ban az érzelmi intelligencián múlik. Vagyis azon, mennyire tudunk bánni az emberekkel, és kapcsolódni hozzájuk. 

Daniel Kahneman, Nobel-díjas pszichológus szintén arra a következtetésre jutott, hogy az emberek szívesebben vásárolnak olyasvalakitől, akit emberileg is szimpatikusnak találnak, mint olyantól, akit nem. - még ha ez az ember a számukra tökéletes terméket kínálja is nekik, alacsonyabb áron. 

Az EQ a nyerő!

Ha belegondolsz, ez egyáltalán nem meglepő. Az EQ egy soft tényező. Az önmagunkkal és a másokkal való bánásmódot mutatja meg. Ha ebben jó vagy, sikeres leszel. Ha nem....? - akkor a fentiek után te is sejted a választ.

Az érzelmi intelligenciáról (EQ) címszavakban: 

Az EQ-nak két része van: a belső és a külső tényezők.

A belső tényezők közé tartozik az önismeret, önirányítás és önmotiváció. Azaz, hogy mennyire vagyunk tisztában saját magunkkal, az erősségeinkkel és a korlátainkkal, képesek vagyunk-e úrrá lenni a markáns érzelmeinken, valamint hogy tudjuk-e, hogyan lendíthetjük magunkat mozgásba, hogyan tudjuk magukat a hajunknál fogva kihúzni a mocsárból, mint Münchausen báró, amikor padlóra kerülünk.

A külső tényezők a szociális kapcsolatteremtő képesség és az empátia. Azaz, hogyan kapcsolódunk másokhoz, képesek vagyunk-e egyenrangú kapcsolatokat kialakítani, valamint képesek vagyunk-e arra, hogy átérezzük másik érzelmi állapotát.

Azért vert hevesen a szívem, amikor Geszti Péter podcastját hallgattam, mert végig az volt a fő vezérfonala a beszélgetésnek, hogy az önismeret mennyire fontos. Aki fejlődni szeretne, aki haladni szeretne az életében, aki tartani szeretne valamerre, aki célokat szeretne kitűzni ÉS el is érni azokat, annak igenis alapvető, hogy ismerje önmagát. Az erősségeit és a korlátait is. Péter és az eddigi szakértő beszélgetőpartnerei kivétel nélkül azt erősítették meg, hogy ez alap dolog.

Azonban, arról nem esett szó, - azon túl, hogy tegyük fel magunknak azokat a kérdéseket, hogy: Mik az erősségeim, és mik az erőforrásaim? - hogy HOGYAN kell az önmegismerést elkezdeni? KITŐL lehet segítséget kérni? HOL lehet önismeretet és emberismeretet tanulni? 

Azért kalimpált a szívem, mert én tudok a hogyanra is választ!

Halk sóhaj: Hogy én mennyire szeretném, hogy Geszti Péter ismerje és tudjon arról, hogy az Enneagram egy igazi CSODA dolog! Valami olyan, ami jó irányba változtathatja meg az emberek életét! 

Az Enneagram az egyik olyan eszköz a sok közül, amely támogatja az önismeret és az emberismeret fejlesztését, (amely - nem mellesleg - a magas érzelmi intelligencia egyik alappillére) és ezáltal egy kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet esélyét. Egyszerre mind az 5 területre (belső+külső tényezők) ad nekünk konkrét, gyakorlatias kapaszkodókat, válaszokat, magyarázatokat. 

És mielőtt azt hinnéd, hogy az önismereti út, meg az empátia, meg az érzelmek csak valami női nyavalygás, megnyugtatlak: szerencsére nem. Az EQ nem a nők kiváltsága és nem összeegyeztethetetlen a macsós férfiléttel! 

Az EQ tanulható, fejleszthető. Bárkinek. És kell is fejleszteni!

Az empátia pedig nem azt jelenti, hogy együtt sírok valakivel és bólogatok neki, hanem azt, hogy megértem, milyen érzelmi állapotban van, és annak megfelelően kezelem.

Az EQ fejlesztésének az általam ismert legeslegjobb eszköze szintén csak az Enneagram.

Mindenkinek, aki belevágna egy izgalmas önismereti-emberismereti utazásba, őszinte jó szívvel ajánlok akár egy élő Enneagram tréninget, (‹‹- mondjuk például itt, a sajátomat), akár Russ Hudson és Don Richard Riso könyvét, amelynek címe: Az Enneagram bölcsessége. (Jelenleg hiánycikk, érdemes antikváriumban is keresni) 

Erre például RETTENTŐEN büszke vagyok:

Russ Hudson személyesen dedikálta nekem a könyvét az olaszországi, Sestri Levantéban tartott egy hetes tréningje után.

Hogy milyen érzés volt? Gondolj a szakmád első számú szaktekintélyére! Akit MINDENKI ismer. Akitől MINDENKI tanul. Akit mindenki a szakma atyjának tekint. Hát ilyen érzés volt nekem találkozni Russ-sal, és egy héten át a közelében lenni, és közvetlenül TŐLE tanulni.

Ezt írta nekem Russ a könyv első oldalára:

"Orsolyának. Örülök, hogy találkoztunk, és együtt tölthettük ezt a csodálatos időt Olaszországban. Maradj közel a szívedhez, és tudom, hogy sok embernek fogsz segíteni Magyarországon. Sok áldás, Russ Hudson. Sestri Levante, 2014.09.21,"

Ilyen könyve Magyarországon csak egyetlen Enneagram trénernek van. Nekem. 

Hozzászólások (2 db)
Choma-Varga Titanilla szerint: Köszi, Orsi, ismét ezt az inspiráló bejegyzést !
2023. 01. 25.
Szombati Orsolya szerint: Örülök, Tita, hogy ismét találtál a cikkben a magad számára is értékes gondolatokat.
2023. 01. 25.
Szólj hozzá Te is!
Szeretnél hozzászólásaid mellé avatar ikont? A gravatar.com segítségével 5 perc alatt elkészítheted.

(ne félj, nem jelenik meg az oldalon)
Akadálymentesített változat
Betűméret növelés:
Tippek neked!
Exkluzív tartalom
Következő tréningek
Sales blog friss
Facebook rajongók